Publisert 1.2.2021, sist oppdatert 1.2.2021
Både temperatur, nedbør og vind har innvirkning på strømprisen i Norge. Forbruket av strøm øker betraktelig når kulden setter inn, og den kjølige starten på 2021 har innledet året med vesentlig høyere strømpriser.
En kjølig start på 2021 og spesielt inngangen til februar har gitt et markant løft i forventningene til strømprisene fremover.
For januar måned var strømprisen for de som bor på Østlandet 62,56 øre/kWh (inkl. mva), gitt at man bruker like mye strøm i hver eneste time. Man skal ikke lenger tilbake enn november måned for å finne en vesentlig lavere strømpris, da var tilsvarende strømpris 6,25 øre/kWh (inkl. mva).
Forbruket av strøm øker betraktelig når kulden setter inn. Sammen med lite nedbør og mindre vind enn normalt tappes vannressursene fort. Da blir vannet i magasinene mer verdt slik at kraftprodusentene tar seg bedre betalt for å produsere strøm. Vi har nå en helt annen situasjon enn i 2020 hvor det var mildt, vått og vindfullt det meste av året. Da måtte vannkraftprodusentene produsere mest mulig for å unngå at vannmagasinene rant over, og strømprisen ble historisk lav.
Etter den kaldeste januar på over et tiår, har februar innledet med veldig høye priser. Strømprisen på første dag av februar ble 90 øre/kWh i deler av Norge, og de høyeste timesprisene var på over 2,50 kr/kWh (inkl. mva). Vi forventer ikke at dagens ekstrempris vil vare. 2 ukers varselet spår at vi går mot en normalisering i midten av februar. En normal situasjon som for årstiden er relativt tørr og kald. Som det ser ut nå vil det ta tid før vi som forbrukere får lave spotpriser og «billig» strøm igjen.
Hadde vi ikke hatt muligheten til å importere kraft fra de landene vi har kabelforbindelser til ville strømprisene nå vært enda høyere. Etter hvert som våren nærmer seg og temperaturene stiger vil strømprisene gradvis synke så lenge det kommer rundt normalt med nedbør og litt mer vind.
Ønsker du å følge med på strømprisene time for time har du god oversikt i vår KundeApp, der pris for neste døgn er tilgjengelig fra kl 13 dagen før.
Værmeldingene ble både kaldere og tørrere. Lavtrykkene som vi fikk mest av på Østlandet ble byttet ut med høytrykk som bredte seg sørover og ga kaldt og vindstille vær også nedover på kontinentet. I skrivende stund må vi kunne si at 14 dagers varselet ser kaldere ut i slutten av perioden, kanskje det er vinteren som nå kommer.
Les merLaveste pris i november fikk vi den 22.11, med en systempris på NOK 13,80/MWh. Etter det steg prisene igjen. Vi opplever store prisforskjeller spesielt i Sør-Norge i forhold til våre tilstøtende områder. På dager med lite vind, er forskjellene veldig tydelige. Forklaringen er begrensninger i nettet i tillegg til revisjoner på kjernekraften i Sverige.
Les mer