Magasinene fylles opp

Det er ikke ofte man ønsker seg en våt og regnfull høst. Men dette året har kanskje vært et unntak, etter tidenes tørkesommer. Og slusene har virkelig åpnet seg de siste to månedene. Særlig sørpå. Slikt merkes også på strømprisene.

 

For været er ikke alltid like lett å forstå seg på. I Norden falt det ca. 70 % mer nedbør enn det vi er vant til i september. Her på hjemmefronten fikk vi over dobbelt så mye regn som vi pleier å få. Vi gikk altså paradoksalt nok fra rekordtørr sommer til rekordvæte i høst. Dermed har vannmagasinene i vårt ganske land og hos søta bror fylt seg godt opp. Det er ennå under normalen men vi står langt bedre rustet til å møte vinteren. Akkurat nå er det i Nord-Norge vi har den laveste fyllingsgraden i forhold til hva som er normalt.

 

VANN OG VIND PÅ MØLLA …

Mange av oss har også brukt vindjakka flittig i september. Litt humoristisk kan vi si at vindkraftverkene har fått både vann og vind på mølla. Høststormene har nemlig resultert i 27 % mer vindkraft enn normalt i Norden. På den andre siden trenger kjernekraftverkene vedlikehold hvert år, som betyr mye at man må stanse produksjonen i perioder. I Sverige har dette ført til 10 % lavere kjernekraftproduksjon i september enn i august. Likevel falt strømprisen gjennomsnittlig med ca. 8 % i Norden i samme periode, og da er det altså regnet og vinden vi kan takke.

 

… MEN STRØMPRISEN KAN STIGE

Som mange vet er det mange flere variabler som påvirker strømprisen. Været er den viktigste faktoren for vann- og vindkraft. Vedlikehold av kjernekraftverk har vi allerede nevnt. I tillegg har vi internasjonale energipriser på kull, olje gass og CO2. Når disse stiger påvirkes de europeiske strømprisene i negativ retning, også her oppe i nord. I september fikk vi en sterk stigning nettopp i disse markedene. Summa summarum vil strømprisene her oppe i nord bli farget av markedssituasjonen ellers, så lenge våre vannmagasin har et underskudd.

 

MILDVÆR

Til tross for lavere strømpris de siste ukene regner vi med at prisene vil bli relativt høye framover, sammenlignet med de siste årenes høst- og vinterpriser. Det skal falle mye vann over vårt land for å snu en slik trend. Kommende vinter må bli mild, for at prisene helt skal slippe taket fra de europeiske prisene og bli vesentlig billigere. I denne stund melder meteorologene våre om at det ligger an til normale nedbørsmengder i tida framover. Når det er sagt passerte et mildvær ganske nylig landet vårt. Hvem skulle tro vi skulle få slike sommertemperaturer i oktober? De færreste av oss rakk vel å få fram sommerkjolen eller shortsen fra skapet. Skulle vi likevel få flere varme dager i oktober og november, kan man fort spare noen kroner på lavere oppvarmingskostnader. Og det er kanskje nettopp sparing vi skal ha mest fokus på, før vinteren setter inn. Samtidig mener vi i Ustekveikja at det er smart å tenke langsiktig. For det er i det lange løp man sparer mest.

Se våre strømavtaler HER.

Chat med oss