Publisert 14.10.2022, sist oppdatert 4.10.2023
Strøm må vi alle ha og gjerne så billig som mulig. Men hva betyr nå egentlig «billig strøm» og hvordan kan du stole på at du har den billigste strømavtalen?
I kjøp og salg vil en «billig pris» være det samme som lav pris eller rimelig pris. Billig strøm betyr sånn sett strøm til lav pris eller rimelig strøm. Begrepet «billig» kommer fra tysk og betyr blant annet med rett og rimelighet – at det har grunnlag i virkeligheten og derfor er berettiget.
Vi lever i en tid der strømprisen ikke er nærheten av å kunne kalles billig. Å snakke om billig strøm i 2022 blir derfor et stort paradoks. Her er noen grunner til det:
Tilbake til begrepet «billig». Noen strømselskap markedsfører seg med billig strøm. Mange tenker at «billig strøm» er billigere enn «rimelig strøm». Er det nå slik? En billig strømavtale vil ofte ha ulike forutsetninger som kommer i tillegg. Dette handler altså like gjerne om psykologi eller påvirkning som at strømmen er billig. Når noe er billig oppfatter vi det gjerne som at varen har en lav pris. Vi har det blant annet fra lavpriskjedene i dagligvarebransjen. Hovedmålet er å påvirke kunden for å generere et kjøp.
Begreper kan være forvirrende. At man har fått noe på billigsalg eller for en billig penge, betyr gjerne at man har gjort et røverkjøp. På den andre siden har vi begreper som billigbil eller billigutgave, som slett ikke alltid regnes som et godt kjøp.
Når man snakker om strømpris er det også viktig å huske at nesten hele kaka du betaler (gjerne nærmere 95 % av totalprisen) går til kraftverkene, nettselskapet og staten, fordelt på ca. ⅓ til hver. Resterende (ca. 5 %) går til strømleverandører som oss. I dette perspektivet må man kunne si at vår andel er liten, sett ut fra at det skal dekke alle kostnader vi har med å handle, administrere, fakturere strømmen m.m.
Det vil alltid være vanskelig å vite om man har den billigste strømavtalen. Kanskje er det bedre å fokusere på om man har den beste strømavtalen og hvilken strømleverandør som leverer best. Da er det også andre parametre som er viktige, slik som kundeservice og miljøfokus. Ærlighet varer lengst. Ustekveikja ønsker å være en tydelig, trygg og god strømleverandør som du kan stole på. Derfor er et av våre viktigste mål å levere maks på kundeservice.
Gjennom alle de tiår vi har holdt på har vi lært mye. Derfor skal du vite om dette:
——————
** Eksempel:
Med strømavtalen Ustekveikja Minispot er vårt påslag på 8,9 øre pr. kWh. Tar man bort det vi betaler inn til staten i mva. og elsertifikater er vår margin eller fortjeneste på 5,92 øre pr. kWh. Med et forbruk på 10 000 kWh vil vår fortjeneste være på kr 592,- pr. år. Ustekveikja Minispot er en avtale som passer godt for små boliger med lavt forbruk.
Med strømavtalen Ustekveikja Spotpris er påslaget vårt 6,2 øre pr. kWh. I tillegg er det en månedskostnad på 59,-. Med et forbruk på 20 000 kWh blir vår fortjeneste til sammen kr 1 948,- pr. år. Tar vi også her bort det vi betaler til staten i mva. og elsertifikater er vår margin kr 1498,- pr. år.
Med de rekordhøye prisene vi har hatt det siste året er den billigste strømmen nå den strømmen du ikke bruker. Dette er i tillegg den mest grønne strømmen. Det handler om å spare der man har mulighet til å spare. For eksempel å senke temperaturen et par grader og kle seg i litt varmere tøy. Å dusje litt kortere. Oppvarming er den desidert største strømforbrukeren. Å ha et bevisst forhold til strømforbruk er alltid sunt og bærekraftig.
Dette året har vi også fått nye effekttrinn i nettleien. Derfor er det nå lurt å fordele forbruket på alle døgnets timer, for å unngå høyere nettleie. Med vår fine kundeapp kan du følge forbruket ditt time for time, som gjør det enklere å planlegge når det er billigst strøm.
I Ustekveikja er vi opptatt av å ta vare på deg som kunde. Om du lurer du på noe rundt strømpriser – enten du er kunde eller ei. Kontakt oss gjerne. Vi gir deg rask hjelp, med ærlige, gode og hyggelige svar.
Om du bruker strøm i timer der prisen er over 70 øre/kWh ekskl. mva vil du få strømstøtte for disse timene. Dette kommer automatisk som fratrekk på nettleien, og du trenger ikke selv å gjøre noe for å få denne.
Les merGenerelt sliter markedet med høy inflasjon og frykt for en global resesjon. Spesielt det siste har kanskje gjort sitt, til at september måned ble preget av nedovergående priser.
Les mer