på lag med geilo il

Masse, helsebringende snø

Publisert 3.2.2022, sist oppdatert 7.2.2022

«Sjå, no snøga det lommeplagg», pleide hallingen å si før. Store, naturlige snøfiller som dalte ned. Jo da, natursnø er hakket mer romantisk enn kunstsnø. Likevel er snøproduksjon også fascinerende. Ikke minst viktig for Geilo IL, og kjempeviktig for Geilo som destinasjon. Et arbeid vi synes det er fint å kunne støtte.

Isolert sett er snøproduksjon en ganske enkel prosess. Luft, vann og energi er alt som skal til for å lage deilig, myk snø. På null komma niks forvandles vann om til frosne krystaller. Etter en stund blir det til en snøhaug, klar for å dyttes utover landskapet og tråkkes om til flotte skispor. 

Forlenger skisesongen

Under ideelle forhold legges Geilo sin lysløype på under en uke. Produksjonen inkluderer også skicrossområdet. På Geilo har vi et flott anlegg som brukes flittig av både barn, ungdom og voksne. Trimmere som aktive.

– Snøproduksjonen sørger for at alle som elsker å gå på ski, får tidligere tilgang til løyper. For NTG og alle andre som trener betyr det lengre sesong på snø. Dessuten gir det mulighet for treningssamlinger, forteller Siv Nesfossen i Ustekveikja Energi.

Bli bedre kjent med Ragnar Nicolaisen, primus motor for snøproduksjonen hos Geilo IL.

Naturlig snø versus kunstsnø

Det er mange fordeler med kunstsnøen. Fordi kunstsnø inneholder mindre luft enn natursnø blir den mer kompakt. Sol og mildvær tærer mindre på snøen og vinden får heller ikke blåst den avgårde. Perfekt når man ønsker slitesterk snø som skal ligge lengst mulig. Men for all del, natursnøen er også viktig. Særlig når man er ute etter pudder. 

Litt fakta om Geilo IL sin snøproduksjon: 

  • Geilo ILs løyper er som regel klare i løpet av perioden fra slutten av oktober til 20. november. Det avhenger av værforholdene
  • Normalsesongen er ca. 10. november – slutten av april
  • Med kunstnø forlenges sesongen med ca. 1 ½ måned. Tidlig start er veldig populært og har mye å si for Geilo. Mange treningssamlinger legges hit om løypene er klare tidlig i sesongen
  • Klart, skyfritt vær gir tørr luft. Kombinert med 7–8°C er dette optimale forhold for god kunstsnø
  • Med optimale værforhold bruker man litt over en uke å klargjøre den 7–8 km lange lysløypa
  • Det går mye strøm for å produsere Geilo IL-snøen. I november 2021 brukte man over 50.000 kWh, for å drifte pumpehuset ved Usteåne.
Finn din strømavtale hos oss

Effektivt og miljøvennlig

Noen lurer nok på hvorvidt kunstsnø er bra for miljøet eller ei? Vel, her snakker vi om rent vann og ren luft. Alt går tilbake til naturen, akkurat som med vannkraft. Sånn sett er det miljøvennlig. Men en astmatiker vil nok kanskje ikke si det samme, når produksjonen står på som verst. Da kan det bli litt utfordrende for pusten. På Geilo kjenner man godt til dette. Derfor jobber mannskapene alltid med å gjøre produksjonstiden så kort som mulig.

Meningsfylt energisamarbeid

– Vi skal ikke glemme at snøproduksjon også er helsebringende, fordi det stimulerer til fysisk aktivitet. Egentlig er vi jo alle små kraftverk, fulle av energi. Å gå på ski er en fantastisk måte å bruke denne energien på. For oss er det verdifullt å støtte dette viktige arbeidet, forteller Siv.

I Ustekveikja er vi nemlig opptatt av energi. Vi er alle avhengige av strøm for å få hverdagen til å gå opp. På samme måte må alle mennesker bruke energi, ved å bevege seg. 

Stolt hovedsponsor og strømselskap

Geilo er en vakker fjellbygd. Mye av turismen er tuftet på ski og særlig vakkert blir det når snøen brer seg over fjellandskapet. Hele vinteren koser lokalbefolkningen og tilreisende seg i det hvite elementet. 

– I Ustekveikja er vi stolte over å være samarbeidspartner med Geilo IL. Mye der er beslektet med strøm og energi, som vi selv holder på med. Derfor støtter vi gjerne snøproduksjonen og alt det andre viktige arbeidet som skjer i Geilo IL, avslutter Siv.