på lag med geilo il

Svevende supertalent og stipendutøver

Publisert 13.10.2022, sist oppdatert 13.10.2022

Hvert år deler Geilo IL ut Ustekveikja-stipendet, som bidrar til at lokale talenter kan utvikle seg videre. En av de som får støtte fra oss er snøbrettkjøreren Kamilla Espeli Olsen. Hun er et stort, ungt talent i Norge.

STIPENDUTØVER

Navn: Kamilla Espeli Olsen

Alder: 17 år

Interesser: Snowboard. Tidligere fotball, ridning og turn

Største forbilde: Storesøster Stine

Største drøm: Konkurrere så mye som mulig og komme så langt som mulig

I sporene til storesøster

– Jeg har en storesøster som også står. Jeg så på triksene hennes. Det så kult ut, så det var nok litt derfor. Kamilla forteller om storesøster Stine som også er aktiv brettkjører. Stine har alltid vært den største inspiratoren for jenta. 

Som liten stod Kamilla både på ski og det ene og andre. Snowboard fikk hun når hun ble seks år. Brettet seilet raskt opp som en favoritt i skibakken. Når hun ble en god del eldre og fikk lyst til å satse, falt valget nettopp på snowboard.

Mestring gir energi

I brettverdenen er det fire grener: big air, slopestyle, halfpipe og boardercross. Kamillas favorittøvelser er big air og slopestyle, de to grenene det satses mest på i Norge. 

– Jeg spinner flest frontside spins, for det er det jeg er flinkest på. Én dag får jeg til ett triks, en annen dag et annet, forklarer snøbrettjenta. 

Som elev ved Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) på Geilo blir det mye trening i løpet av et år. Sommerstid mest innendørs, samt noe barmarkstrening ute. 

– Da trener jeg gjerne seks dager i uka. Om vinteren fire ganger i uka, forteller Kamilla.

Naturlig nok er det klart artigst på snø. Ellers reiser hun også mye på treningssamlinger i inn- og utland om høsten. Å få til det hun trenger på gir mye energi.

– Har jeg øvd lenge på det samme, blir jeg kjempeglad når jeg får det til. Det er noe med mestringsfølelsen, forklarer Kamilla. 

Mange framtidsdrømmer

Når hun skal delta i renn drar skolen gjerne opp til løypene noen dager før, for å trene og planlegge rennet. Koronaen har gjort at det har blitt mindre konkurranser den siste tiden. Kamilla er ikke lei seg av den grunn.

– Det er deilig å ha noen helger å bare trene, for det tar mye tid med konkurranser også, synes hun. Likevel er konkurranse veldig gøy og hun har mange drømmer for framtida. 

– Akkurat nå å reise rundt og delta så mye som mulig. Ikke minst komme så langt som mulig. Ellers frister verdenscup, VM og sånt, forteller Kamilla energisk.

Hun legger ikke skjul på at å være med i X Games henger høyt, sammen med OL. 

Utenlands har jenta allerede rukket å hevde seg. Blant annet World Rookie Fest i Italia og EYOF, europeisk junior-VM i Finland. Hun har også kjørt renn i Østerrike. I NM-avslutningen i 2022 stakk hun av med seieren i alle sine tre konkurranser. 

Det blir mange timer med snowboard for Geilojenta Kamilla Espeli Olsen.

Ustekveikja-stipendet kommer godt med

Det trengs penger for å satse på idrett, også i snowboard. 

– Snowboard er ingen billigsport, men heller ikke dyrest. Uansett koster det å reise rundt i inn- og utland. Utstyr er også dyrt, så jeg trenger støtte, forklarer Kamilla.

Hun sikter blant annet til Ustekveikja-stipendet, som er et bra bidrag i denne sammenhengen.

– Det koster også å gå på NTG, forteller hun, som ellers stortrives i klassemiljøet. 

– Det er veldig ålreit for det er et bra miljø. Vi er ikke så mange og da kommer man tett innpå hverandre. Jeg kan se hvordan de andre trener og få ny erfaring, sier Kamilla. Jenta er ellers veldig glad i Geilo IL, et idrettslag der mange er med og man kan føle seg en del av. 

– Det blir på en måte et sikkerhetsnett, med flere man kan lene seg på.

Elsker vinteren og naturen på Geilo

Kamilla Espeli Olsen er tydelig glad i Geilo-bygda og lokalmiljøet sitt. På mange måter er fjellbygda som et lite kraftverk. Bygdefolket står på og tar i et tak, for at alle skal ha aktiviteter å holde på med. Dugnadsånden gir et pulserende og livskraftig lokalmiljø, samtidig som dugnaden i seg selv gir energi til den som bidrar.

– Geilo er et lite sted, men man har det man trenger. Jeg har de samme vennene både i og utenfor idretten, forklarer snowboardtalentet.

Hun bruker ikke lang tid på å svare på hva som er best med Geilo. 

– Det er vinteren, absolutt. Bra vintre og fin natur, sier Kamilla med et smil.  

USTEKVEIKJA-STIPENDET

  • Opprettet i 2016 
  • Geilo ILs statutter for tildeling:
    • Til utøvere på juniornivå (16 – 19 år i tilskuddsåret) som viser interesse for sin idrett og hevder seg. Eller at de kan hevde seg på et godt nivå regionalt eller nasjonalt i sin aldersklasse. 
    • Stipendet kan også gis til enkeltutøvere i lagidrett som utmerker seg spesielt og/eller til lag. 
    • Stipendiatene skal bidra positivt til det sosiale miljøet i idrettslaget. 
    • I tillegg skal de være et godt forbilde for andre utøvere i klubben.