Slik kan borettslaget og sameier spare strøm
Med høye strømpriser har energieffektivisering og smarte løsninger aldri vært viktigere. Her er våre beste råd for en hyggeligere, felles strømregning.
Det viktigste er å bli bevisst på det faktiske forbruket i boligselskapet. Da er det også enklere å forstå hvordan dere kan spare penger som kommer fellesskapet til gode
Ustekveikja har levert rimelig strøm siden 1992 og sitter på mye kunnskap og erfaring som kommer BORI-kunder til gode i form av en storkundefordel. I tillegg samarbeider Ustekveikja Energi med elektrikerbedriften Smart Elektro som daglig jobber med energieffektive løsninger for store og små boligselskap og andre virksomheter.
– Den beste måten å spare strøm på, er å bruke mindre strøm. Hvis ikke det er et alternativ med løsningene dere har i dag, er det likevel flere konkrete tiltak borettslaget eller sameiet kan ta, sier Pål Eriksen fra Smart Elektro.
Det kan være alt fra større investeringer som solcelleanlegg og oppgradering av ladeanlegg for elbil til enklere tiltak som å erstatte gamle glødepærer med LED-lys i fellesområdene.
De beste sparetipsene til borettslag og sameier
Energikartlegging
For å få kontroll på hva dere faktisk bruker bør styret gjennomføre en energikartlegging. Enova dekker 50 prosent av kostnaden.
Når kartleggingen er gjennomført får dere en liste med tiltak borettslaget eller sameiet kan ta for å spare energi. Og hvis tiltakene iverksettes, dekker Enova ytterligere 25 prosent av kostnaden av energikartleggingen. Totalt kan boligselskapet altså få dekket hele 75 prosent av kostnaden.
Gå over til LED-belysning – gjerne bevegelsesstyrt
Hvis målet er å spare energi og senke strømregningen bør glødepærer erstattes med LED-pærer. Kun fem prosent av energien som tilføres en glødepære blir til synlig lys. I LED-pærer blir derimot rundt 80 prosent av energien til synlig lys. Det betyr en stor kostnadsbesparelse på belysning.
Min erfaring er at LED-pærer gir 60 til 80 prosent reduserte kostnader.
Senk varmen i fellesarealene
Et par grader kan ha stor betydning i løpet av et år. Ved å senke temperaturen i fellesområdene kan boligselskapet senke strømregningen.
Et godt eksempel er trappeoppgangen. Her er som regel folk kledd for å være ute, og temperaturen kan senkes uten at beboerne mistrives.
Bytt ut gamle varmtvannsberedere
Varmtvannet er en stor del av det totale strømforbruket. Har boligselskapet eldre varmtvannsberedere kan varmetapet reduseres med så mye som 50 prosent ved å investere i nye.
Varm opp vann når det er billigst
Strømprisene går opp og ned i løpet av dagen. Med smart styring av varmtvannsberederen kan borettslag og sameier varme opp vannet når strømmen er billigst.
Har dere i tillegg installert et system for termisk lagring av overflødig varme, kan det oppvarmede vannet brukes når beboerne trenger det – som ofte er når strømmen er dyrest.
Hvilke energibesparende tiltak som er mest lønnsomme varierer fra borettslag til borettslag. Den viktigste investeringen er derfor energikartleggingen.
Installer sentral driftskontroll (SD-anlegg)
Med et SD-anlegg får dere et felles system til styring og overvåking slik at du kan optimalisere driften, og dermed spare penger, løpende.
Solenergi
Solenergi reduserer i utgangspunktet ikke energiforbruket. Men muligheten for lokal produksjon er gunstig for den langsiktige strømregningen. Myndighetene ser for tiden også på å legge til rette for at borettslag og sameier skal slippe å betale nettleie og forbruksavgift på lik linje med eneboliger.
Din sparringspartner på strøm
Strømprisene ser ikke ut til å bli billigere, og vi må derfor alle se på hvor vi kan spare energi fremover.
– I usikre tider er det spesielt viktig for oss at vi klarer å gi god kundeservice til alle som bruker strøm fra oss, sier Roar i Ustekveikja Energi.
– Vårt mål er å alltid være tilgjenglige for kundene våre. År etter år får vi tilbakemeldinger fra kundene våre om at de setter pris på den personlige servicen – og at de slipper å stå flere timer i telefonkø for å få hjelp.