Strømpriser

Strøm er et brennhett tema for tiden. Mange har fått bedre kontroll på sitt eget forbruk, men fortsatt finnes det mange spørsmål rundt strømpriser. Hvor mye koster strømmen på noen av tingene vi har hjemme? Hva er spotprisen? Her får du svar på noen av de spørsmål folk flest lurer på.

Illustrasjon som viser at dagens strømprissystem gir mulighet til å planlegge, slik at vi har nok kraft til enhver tid.

Hva koster strømmen?

Alle kraftleverandørene kjøper inn strøm fra strømbørsen NordPool. Det som gjør det vanskelig å vite eksakt hva strømmen kommer til å koste er at prisen endrer seg time for time hver eneste dag (unntak for variabel og fastpris). Akkurat hvor mye du bruker i de forskjellige timene blir automatisk avlest gjennom strømmåleren din som også kalles AMS-måler. Din strømpris hver måned blir beregnet ved å ta pris ganget med forbruket ditt i akkurat den timen, og deretter dele den totale kostnaden med det totale forbruket for den måneden. 

Norges 5 spotprisområder.

Hvor mye strøm bruker jeg?

Over halvparten av strømforbruket går til å varme opp boligen din. Strømmen vi bruker måles i kilowattimer (kWh). Om du lar en 1000 watts varmeovn stå på i en time, så har du brukt en kilowattime. Her er noen eksempler på hvor mye de forskjellige apparatene i hjemmet ditt bruker. 

Ustekveikja Energi illustrasjon vaskemaskin

Vaskemaskin (2500 W)

Bruker du vaskemaskinen 16 timer i måneden så utgjør det 40 kWh i forbruk. Om strømprisen den måneden blir 100 øre/kWh, så vil det koste kr 40,-.

Ustekveikja Energi illustrasjon pære

Belysning (4 W)

I dag bruker de fleste LED pærer som bruker mye mindre watt enn de gamle lyspærene. En vanlig glødepære bruker ca 4 W. Om du bruker lampen 200 timer i måneden så utgjør det 0,8 kWh i forbruk. Om strømprisen den måneden blir 100 øre/kWh, så vil det koste kr 0,8,- (pr lyspære). 

Ustekveikja Energi illustrasjon vanndrag

Komfyr (2200 W)

Bruker du komfyren 30 timer i måneden så utgjør det 66 kWh i forbruk. Om strømprisen den måneden blir 100 øre/kWh, så vil det koste kr 66,-.

Vannoppvarming (2000 W)

Bruker du 280 timer til å varme opp vannet i måneden så utgjør det 560 kWh i forbruk. Om strømprisen den måneden blir 100 øre/kWh, så vil det koste 560,-.

Illustrasjon for blizt

Elbillading (batteri på 30-40 kWh)

Å lade bilen fra 0-100 % for et 35 kWh batteri med vanlig uttak på 2,3 kW, vil ta ca 15 timer. Om strømprisen er på 100 øre/kWh vil det koste ca kr 35,- for å lade bilen fra 0-100 %. 

Ustekveikja Energi illustrasjon vedovn

Oppvarming (3000 W)

Lar du en ovn på 3000 W stå på alle døgnets timer (31 dager) bruker du 744 timer til oppvarming i måneden. Det utgjør 2232 kWh i forbruk. Om strømprisen den måneden blir 100 øre/kWh vil det koste kr 2232,-.

Kompensasjon for høye strømpriser

Regjeringen har lagt fram en ordning om kompensasjon for høye strømpriser. Alle strømkunder får samme kompensasjon uavhengig av strømavtale. Kompensasjonen kommer som fratrekk på nettleien.

Kompensasjonsordningen gjelder for husholdningskunder og for forbruk inntil 5000 kWh/måned.

Les mer

Finn den beste strømavtalen for deg

Finn en strømavtale som passer deg. Strøm til spotpris vil ofte være mest lønnsomt, men vi har også andre rimelige strømavtaler.

Les mer